Heeft u liever een milieuvriendelijk toestel dat in combinatie met zonnepanelen een aanzienlijke besparing geeft? Dan is een warmtepomp iets voor uw woning! Met deze warmtepompen worden er geen fossiele brandstoffen meer verbrand. Door het verlagen van de CO uitstoot en de besparing op gas of mazout, hebben deze warmtepompen een aanzienlijk kleinere impact op het milieu. Neem zeker even contact met ons op, en we zoeken samen naar de geschikte oplossing voor u.
Hierin bestaan reeds tal van mogelijkheden. Deze zijn uit een nieuwbouwwoning niet meer weg te denken.
Lucht – Water warmtepomp split model
De vaakst voorkomende warmtepomp is een lucht-water warmtepomp (split model). Deze unit haalt zijn warmte uit de buitenlucht, en zal hiermee het CV-water en het sanitaire water (met behulp van een boilervat), verwarmen. Om hier het meeste rendement uit te halen, kan de boiler beter op een iets lagere temperatuur worden ingesteld dan de klassieke elektrische boiler. Denk er dus zeker aan om de boiler groot genoeg te dimensioneren. Bij deze opstelling moet er steeds een buitenunit geplaatst worden. Het is belangrijk dat er in de ontwerpfase reeds gekeken wordt naar de ideale ligging voor deze unit, zodat deze esthetisch geen hinder geeft. Hoewel er reeds zeer geluidsarme buitenunits bestaan, is het ook hier belangrijk dat de omgeving in acht genomen wordt. In combinatie met vloerverwarming is het ook mogelijk om de ruimtes actief te koelen.
Lucht – Water warmtepomp monoblok
Een lucht-water warmtepomp monoblok is zeer vergelijkbaar met zijn grote broer het split-model. Het enige verschil hierin zit hem dat de volledige warmtepomp buiten het gebouw zit, waardoor er binnen met een compactere ruimte gewerkt kan worden. Hier moeten ook geen koelleidingen tussen beide units getrokken worden, wat het vergemakkelijkt de warmtepomp te vervangen indien deze toch defect zou gaan. Deze kan best zo dicht mogelijk tegen de woning geplaatst worden, omdat de CV leidingen nu buiten lopen, en deze in de winter hard kunnen afkoelen (ook met een goede isolatie).
Bodem – Water warmtepomp
Een nog zuinigere toepassing van de warmtepompen is de bodem – water warmtepomp. Deze zal zijn warmte uit de bodem halen. Het grote voordeel hierbij is dat bij koude winterperiodes het in de grond nog steeds een +/- 15°C is. Hierdoor zal de COP(*) van dit toestel veel hoger zal liggen, en dan ook uw rendement beter is. Bij deze unit is er geen buitenunit nodig, en dus ook visueel niets zichtbaar langs de buitenkant. Hiervoor zijn wel ondergrondse boringen nodig. Ook hier is het goed dat dit reeds in de ontwerpfase bekeken wordt. Bij deze toepassing is het mogelijk om passief te koelen. Dit wil zeggen dat met een zeer klein energieverbruik, het huis reeds enkele graden zal afkoelen. Actief koelen is hier ook bij mogelijk, maar dit zorgt voor een hoger energieverbruik.
(*)COP: Coefficient of Performance = Rendement van een warmtepomp. Hoe hoger deze waarde, hoe zuiniger het toestel zijn verbruik.
Warmtepompboiler
Heeft u thuis nog een elektrische boiler, maar blijft u graag verwarmen op gas of mazout? Ook hier zijn oplossingen voor. Vervang uw oude elektrische boiler nu door een warmtepompboiler. Deze unit neemt door middel van geïsoleerde ventilatiekanalen lucht van buiten op, en verwarmt hiermee het sanitair water in zijn boilervat. Deze units verbruiken doorgaans maar 1/3’e tegenover de klassieke elektrische boiler.